HTML

XenD énblogja

Aki ismer az talán jól fog szórakozni, a többiek meg nem érdekelnek...

Friss topikok

  • Lexandro2000: Ne aggódj ismerem a Colorspektrumot :D Anno a HM PSZNYI udvari beszállítója volt nyomdai termékek ... (2008.08.26. 19:47) Ki mit nyomtat?
  • Lexandro2000: A film a szép új világ és az 1984 keresztezéséből hozta létre az alkotó. Nincs könyv, ami alapján... (2008.08.25. 12:53) Equilibrium
  • denx: Köszönöm a tippet, majd meggondoljuk! mv "Róbert/Roberta" /dev/null :D (2008.08.06. 14:56) Bejelentés
  • denx: valóban. 1 perc híján megvolt a 3 óra! viva la malév! (2008.08.04. 19:40) Malév - oda

Számláló

Címkék

balkán (3) budapest (1) család (3) drog (1) érdekes (2) film (1) fit (1) főtáv (2) google (1) gps (1) gyerek (1) hack (1) hivatal (3) it (4) játék (1) karrier (1) kényelem (6) korrupció (3) közbeszerzés (1) közlekedés (4) külpolitika (1) kultúra (4) látnivaló (2) libegő (1) licitálás (1) mozi (2) munka (2) nyár (3) nyaralás (1) nyeremény (1) orbán (1) oroszok (1) picasa (1) pixmania (1) politika (2) repülés (3) sorsolás (1) spam (1) start (1) szakember (3) számla (1) szerelés (3) szívás (3) szokások (1) szolgáltatások (3) szolgáltatók (1) tender (2) terhesség (1) tv (1) uk (7) utazás (7) vásárlás (3) vatera (1) vezetés (2) vpn (1) web (1) wii (1) windows (1) zene (1) Címkefelhő

Innen olvasnak

2008.07.18. 16:58 denx

Legyél te is köztisztviselő! - ha tudsz

Magyarország, 2008:

Az ország egyik legnagyobb vidéki városában, az önkorményzaton egyszerre ment nyugdíjba egy marék azonos beosztású ember. Közszolgák. A helyükre fel kell hát venni új embereket. Bértábla miatt az a leggazdaságosabb, ha frissen végzetteket vesznek fel és mivel el kell kerülni a korrupció látszatát is, így meghirdették újságban a pozíciókat.

Rokonom meg is pályázta az egyik helyet. Tökéletesen témába vágó diplomával, frissen végzettként elvileg jó esélyekkel. A meggondolatlanság az volt csupán részéről, hogy nem tette szabaddá a beadást követő 2 hetét. Gyarló módon július közepén képes volt egy hétre elutazni! Utazása második napjá (pénteken) felhívta egy az üggyel foglalkozó dolgozó, hogy aznap(!) be kellene fáradnia egy beszélgetés erejéig. Alternatíva nincs: hétfőre döntést akarnak hozni.

Ugye érzi mindeki a helyzet visszásságát? Ha aznap nem vagy hajlandó megjelenni az interjún, akkor felejtsd is el az egésszet. Természetesen senkibe nem merül fel, hogy előre le vannak zsírozva a helyek! Személy szerint annyit tudok csak hozzáfűzni, hogy ha rá is ért volna bemenni, valószínűleg akkor sem lett volna reális esélye megszerezni a melót. De mondjuk kicsit több esélyt hagyhattak volna, vagy legalább a látszatot jobban ápolhatták volna...

A fenti élő példa tökéletesen bemutatja, hogy mekkora különbség van még mindig a közszféra és a versenyszféra között. Ha feltételezzük, hogy nincsennek meg előre az emberek, akkor csupán azt lehet a szemükre vetni, hogy azt a jelentkezőt fogják felvenni, aki ráér. Versenyszférában ugye mindez úgy szokott alakulni, hogy a jelentkezések beérkezési határidején túl hagynak áltlában egy minimum két hetes intervallumot az interjúztatásra, hiszen nem zárhatunk ki értékes embereket a körböl csupán csak azért, mert épp nem ért rá! Ha kevésbé vagyunk idealisták, és tisztában vagyunk a ténnyel, hogy előre meg vannak az emberek a helyekre, akkor csupán annyi a különbség a két szféra között, hogy a piaci alapokon működőben nem kell ilyen tiszteletköröket futni, míg a tisztviselőknél törvény írja azt elő (de minek?). Egy 3 személyes kft-nél ugye senki nem feltételezi, hogy nem az alapító/tulajdonos fogja azt vezetni, hanem nyilvános álláshirdetésben keresnek rá embert. Vagy például hogy a frissen végzett könyvelő gyermek helyett egy utcáról betévedt jelentkező fogja vinni a családi vállalkozás könyvelését.

A közszférában hatályos ide vágó szabályozással csak egy gond van: értelmetlen. Simán kijátszható, ahogy azt a mellékelt példa mutatja is. Ezért van, hogy ugyanebben a hivatlban egy autó átiratása is lehetetlen: Törvény szerint van rá az embernek 14 napja, de ha bemész az itteni okmányirodába, akkor ott kaphatsz egy egészen korai időpontot: két és fél hétre a megjelenéshez képest. Biztosan a legmegfelelőbb emberek végzik ott a munkályukat, akik tökéletesen motiváltak és már a belépésüktől fogva meg van minden végzettségük és képességük a pozíciójukhoz. Ugye efelől senkinek nincs kétsége?!

Szólj hozzá!

Címkék: korrupció hivatal balkán


A bejegyzés trackback címe:

https://xend.blog.hu/api/trackback/id/tr32574618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása